Küldetésnyilatkozat

„A kreativitás semmi más, mint átgondolt utánzás.”

Murakami Haruki

Közös gondolkodásra és játékra hívjuk a hozzánk felvett színész hallgatókat. Célunk, hogy a három év alatt a hallgatók közelebb jussanak önmagukhoz, és így a közönséghez is. Csak az tud hitelesen érzelmeket és gondolatokat közvetíteni, aki tisztában van saját értékeivel, nem szégyelli hibáit. Elfogadja önmagát, adottságait, miközben állandóan fejleszti képességeit. A lustaságot, tunyaságot nem tűrjük, a színész hivatásra készülőknek kötelességük, hogy szellemi, testi és lelki képességeiket a lehető legtökéletesebbre csiszolják.

Tanáraink elhivatott művészek, akik a tanítást „szent” feladatuknak tekintik. Céljuk, hogy a fiatalok ízlését formálják, s az életre kíváncsi és nyitott személyiségek kerüljenek ki a kezük alól. A hasonló színészképző intézmények között egyedülállóan iskolánk a Pesti Magyar Színházzal szoros együttműködésben áll, számos lehetőséget ad a hallgatóknak a színpadi gyakorlatra. Sok esetben akár főszereplőként is kiállhatnak a közönség elé tanulóink, és a nagyszínpadon 650 néző figyelő tekintete néz rájuk.

Tanulóink a magas oktatási színvonalnak köszönhetően nagy sikerrel szerepelnek a Színművészeti Egyetemek felvételijén, számos volt akadémista ma egyetemi hallgató, vagy már elismert színművész. Célunk, hogy a továbbtanulást és az iskola utáni elhelyezkedést segítsük, diákjaink jövőjét, pályáját kövessük.

Szintén egyedülálló módon a színészképzésben, ragaszkodunk hozzá, hogy Akadémiánk ingyenesen adja át a tudásanyagot. A művészetben ugyanis nem lehet elsődleges szempont a pénz hatalma, a tehetséget nem az anyagi javak alapján kell kiválasztani! A felvételizők így csak képességeik alapján méretnek meg, s azok is tanulhatnak nálunk, akik tehetségesek, de magas tandíjat képtelenek lennének megfizetni. Az állami fenntartás ezt a célt szolgálja.

Hagyományőrzés is feladatunk, ugyanis a volt Nemzeti Akadémia (korábban Nemzeti Stúdió) néven elhíresült intézményünk immár  50 éve működik. Mára elismert művészek itt végeztek, valamint nagy arányban kerültek be a Színművészeti Egyetemre az ide járó diákok. Jó hírünket és a színészképzés magas színvonalat megőrizni tehát kötelességünk!