Cortés Sebastián

Színpadi mozgás

Venezuelában született, magyar és chilei szülők gyermekeként. Koreográfus diplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte 2007-ben.

Számos előadásban működött közre Budapesten és vidéken; a változatos műfajú és stílusú előadások között találhatunk klasszikus operettet, kamara-musicalt, francia vígjátékot éppúgy, mint kísérleti színházi darabokat. Legsikeresebb előadásai közé tartozik a Thália Színházban bemutatott, 600 előadást megért Hat hét hat tánc, Kulka Jánossal és Vári Évával a főszerepben, amely a 2006/2007-es évadban elnyerte a Kritikusok díját a Legjobb szórakoztató/zenés előadásként, és a Tony-díjas, világszerte ünnepelt, a musical és a bábszínház műfaját ötvöző Avenue Q hazai ősbemutatója a Centrál Színházban.

Az egri Gárdonyi Géza Színházban Ettore Scola Bál című filmjének koncepciójára épülő Dezsavűt koreografálta, de részt vett a Csizmadia Tibor rendezte Faust és a musicalirodalom egyik legnagyobb alkotásaként számon tartott West Side Story (rendező: Harangi Mária) színpadra állításában is.

Külföldön dolgozott Marton László oldalán a Milwaukee Repertory Theatre Bolha a fülben-előadásában a börleszk-filmek karakteres mozgásvilágának megteremtésén, illetve legutóbbi munkájában a Litván Zene- és Színművészeti Akadémia negyedéves színészhallgatói számára rendezte meg a svéd Niklas Rådström Szörnyek c. drámáját. A színésznövendékekkel végzett pedagógiai munka hatására figyelme egyre inkább a színjátszás és a színészképzés elmélete felé fordult. Ennek eredményeképpen visszatért a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, hogy egy doktori kutatás keretében mélyülhessen el a témában.

Jelenleg a Pesti Magyar Színiakadémia mozgástanáraként is tevékenykedik.